maanantai 9. syyskuuta 2013

Helppohan sun on!

Hyvin usein törmään lauseeseen "Helppohan sun on!"
Nimenomaan törmään, sillä se on aikoinaan raivostuttanut, sitten ärsyttänyt, tehnyt välinpitämättömäksi ja nyt, kun lähestyn 70 vuotispäiviäni (kolme vuotta menee siivillä!) minua imartelevat nuo sanat. Kuinka saatoin ärsyyntyä niistä nuorempana?
- Helppohan sun on, kun olet saanut käydä kouluja.
Niin, kävin iltakoulussa ylioppilaaksi, vaikka mummolleni uskoteltiin, "ettei se mitään käy". Kävin ja kirjoitin ihan kelpoiset paperit, vaikka joihinkin kirjoituksiin menin silmä mustana ja leikkausarpi revittynä. Olisi pitänyt jäädä hellan ja nyrkin väliin. Nyrkistä tuli, kun en jäänyt. Onneksi siinä talossa oli valveutunut talkkari, joka pelasti.
- Helppohan sun on kun osaat kieliä!
Ruotsia opin luonnonmenetelmällä eli menin 14-vuotiaana Ruotsiin töihin. Isä oli kuollut edelliskesänä. Helppoahan se oli seistä 8 tuntia tiskaamassa suopapalalla käsin sadan ihmisen rasvaiset tiskit kolme kertaa päivässä. Vieläkin hävettää, kun kaksi kertaa moitittiin rasvaisista astioista. Mutta kieltä opin. Kun osaa paria kieltä oppii helposti kolmannen ja siitä taas neljännen. Kohta huomaa, että kieli on ihana tapa selviytyä jokapäiväisestä toiminnasta ja suuri ilon aihe.
Nykyään Helsingin metrossa ilahdun kuunnellessani tswanan kielisiä keskusteluja ja ymmärtäessäni mistä ihmiset puhuvat. Vaikka olenkin salakuuntelija. Kerran olen uskaltautunut keskusteluun. Reaktio oli ikimuistettava!
- Helppohan sun on, kun olet iso ja vahva!
Voi taivas! EI NOIN SANOTA NAISELLE! Olin jyrsimässä uutta mansikkamaata enkä huomannut, että naapuri istui kumollaan olevan tynnyrin päällä. Kun vedin urakan välillä henkeä tokaisi pieni mies sellaisen kohteliaisuuden (kylläkin ruotsiksi, koska mökkini on Porvoossa)!
- Helppohan sun on, kun olet vielä nuori!
Minulle on kertynyt useita iäkkäitä ystäviä. Heillä on usein tapana sanoa, että on helppoa, kun olen niin nuori. En halua rikkoa tuota illuusiota!
- Helppohan sun on, kun olet terve!
Tässä menee raja. En halua esitellä kipukohtaani. Se on kauan sitten väännetty joksikin muuksi. Pysyköön jonakin muuna! Läheltäseuranneet tietävät paremmin.
- Helppohan sun on, kun olet saanut lähes koko elämäsi tehdä mitä tahdot, kun vanhempasi ovat kuolleet varhain. Näin minulle kehtasi sanoa ikäiseni nainen, jonka vanhemmat vielä elävät! HEI HALOO!!!!! Isäni kuoli 50-luvulla ja äiti 60-luvulla. OLISIN TARVINNUT KUMPAAKIN!
- Helppohan sun on, kun olet tuollainen, että pärjäät missä tahansa!
YES! YES! YES!
Se on todella helppoa, kun kohtaa ihmiset tasa-arvoisina, minne sitten meneekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti