tiistai 17. tammikuuta 2017

Opinpolun sivujuonteita, HEUREKA! Heurekassa

Äkkiä kaikki onkin ohi!
Syyskuussa aloitin Heurekassa dialogioppaan koulutuksessa 29 muun 70-vuotta täyttäneen kanssa. Asiaa riitti opiskeltavaksi kahden viikon täystyöpäivän ajan. Alussa tuntui, kuin ei ikinä muistaisi kaikkea, mitä piti sanoa saksalaisella tarkkuudella: Kolme minuuttia sitä, toiset kolme tätä ja sitten viidessätoista minuutissa tuota, oli ryhmässä sitten 16 tai 2.
Mutta ihminen on oppivainen!
Uskomattominta oli elämys, jonka sain, kun tajusin, että Heurekassa on ammattikunta nimellä INNOITTAJA. Tuntui riemulliselta, että Suomen TIEDEKESKUS kunniottaa INNOITUSTA aina ammattinimikkeeksi saakka.
Oli kuin olisin saanut palkinnon. Kuinka monta kertaa olinkaan työelämäni aikana ehdottanut jotain ja saanut osakseni pilkkanaurut.
Kerron tässä yhden muiston:
Suuri opettajakunta oli kutsuttu koolle ideoimaan tulevia. Aihetta ei oltu rajattu, joten uskalsin kiinnittää kokouksen huomion arkiseen aiheeseen: Jätepaperivuoreen, mikä muodostui lukuvuoden lopussa, kun yli 100 opettajaa siivosi kammionsa. Korkealaitainen roskalava vietiin aina kaatopaikalle. Elettiin 80-lukua. Selitin, miten Saksa ei osta Suomelta neitseellistä paperia, vaan edellyttää, että uudesta paperista osa on kierrätettyä. Ehdotin, että keräisimme jätepaperin talteen.
Puheenjohtaja, korkein esimieheni puisteli päätänsä:
- Sinä Sirkka olet sitten vanhanaikainen! hän sanoi ja yleisöllä oli hauskaa.
Esimiehen murjaisulle kannatti nauraa.
Kului muutama vuosi ja valtakunnallisella asetuksella vai liekö lailla, määrättiin jätepaperinlajittelusta. Jokaisen jalkoihin, kirjoituspöydän alle ilmestyi jätepaperilaatikko, joka tyhjennettiin yhteiseen Suloon.
Olin iloinen muutoksesta.
Tämä oli vain yksi esimerkki.
Ehdotin Eesti-yhteistyötä se tyrmättiin, mutta muutaman vuoden kuluttua oppilaitoksellamme oli kahden vuoden Eestiprojekti.
Heurekan INNOITTAJAT osaavat työnsä. Tyrmäys ei kuulu heidän toimintatapoihinsa.
Kiitos siitä!
Dialogioppaan työssä sai kontaktin kierroksen opastettaviin. Se oli antoisaa ja jännittävää, koska milloinkaan ei osannut arvata millaisia helmiä yleisöltä tuli kommentteina.
Nyt se on ohi ja pitää kehitellä uutta ohjelmaa.
Näillä eväillä mennään.

1 kommentti:

  1. Sirkka, kiitos näistä yhteisistä ajatuksista! Tuo innoittaja-työnimike on minustakin aivan loistava.
    Pirjo

    VastaaPoista